Prosilic in hoger beroep in software-rel Kadaster

Softwarebedrijf Prosilic gaat in hoger beroep tegen het besluit van de ACM dat het Kadaster geen wet overtreedt met het aanbieden van gratis software die informatie toont over ondergrondse kabels en leidingen. Dit meldt directeur Leenders aan Computable.

Het besluit van de ACM is nog niet definitief. We zullen ons er niet bij neerleggen en beroep gaan instellen. In elk geval staat niet vast dat er iets ‘verloren’ of ‘gewonnen’ is’, aldus de directeur. ‘De gegevens waar het bij de Klic-meldingen over gaat, zijn geen overheidsgegevens, maar informatie van netbeheerders. Ook zijn de gegevens niet gratis, want de aanvrager betaalt 21,50 euro per aanvraag. Er is geen belastinggeld mee gemoeid!’

Oneerlijke concurrentie

Volgens de Prosilic-directeur is er dus wel degelijk sprake van oneerlijke concurrentie van een overheidsinstantie met de markt. ‘Het Kadaster stelt ‘gratis’ een viewer beschikbaar, die wordt betaald uit die € 21,50 per aanvraag. Aangezien de markt dergelijke viewers ook aanbiedt, is er volgens ons sprake van oneerlijke concurrentie. Bovendien zouden de kosten voor de aanvrager lager zijn wanneer het Kadaster zich zou beperken tot alleen de uitwisseling van gegevens. Dat is hun wettelijke taak.’

Uitspraak

De ACM oordeelde vorige week dat Het Kadaster met zijn Klic-viewer niet in strijd handelt met de Wet Markt en Overheid. Het verzoek hiervoor kwam van softwarebouwer Prosilic die zelf applicaties maakt waarbij gebruikers gegevens uit het Kadaster kunnen raadplegen.

De Wet Markt en Overheid stelt dat overheidsorganisaties de vrijheid moeten hebben om economische activiteiten te verrichten en daarbij mogelijk met particuliere ondernemingen concurreren. Wel moet men zich aan een aantal gedragsregels houden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) oordeelde dat het Kadaster met het ter beschikking stellen van informatie over de ligging van kabels en leidingen via de Klic-viewer geen economische activiteit verricht en de wet dus niet overtreedt.

>>> Bron